Катлея

Катлея

Подреди по

Катлея

Катлея  е един от най - красивите видове орхидеи за домашно отглеждане. Това се дължи на лесното и отглеждане и голямото разнообразие от цветове. 

Избор на растение при покупка на Катлея

Когато избирате растение е важно да обърнете внимание на корените и листата. Корените трябва да нямат кафяви(гнили) участъци, а листата трябва да са твърди, без петна и почерняване в основата на розетката.

Място на орхидеята в нашият дом

За да цъфти редовно вашата катлея има нужда от светлина, но не пряка. Директните слънчеви лъчи могат да причинят изгаряне по листата на растението. Температурата в помещението трябва да е в диапазон 20-25 градуса през деня и 15-18 градуса през ноща.

Субстрат за отглеждане на катлеи

За да се развива добре вашата орхидея е нужно тя да бъде пресадена. При пресаждането е нужно да я накиснете преди това в хладка вода за 10-15 минути. Извадете орхидеята катлея от саксията, почистете много внимателно старите кори и всички други излишни материали слагани от производителите. Прегледайте корените за гнили участъци и ако има такива ги отстранете с ножичка. Изплакнете на чешмата с хладка вода корените. Сложете на дъното на прозрачната саксия дренаж от чист керамзит или начупен стереопор. Внимателно сложете орхидеята вътре и досипете нови кори(по едра фракция от тази на фаленопсиса). Много пъти орхидеята има въздушни корени, които са извън саксията. Когато я пресаждате не се опитвайте да вкарате и тях вътре в саксията. В естественият хабитат тези корени събират въздушна влага и спомагат за закрепването на растението по дървета и скали.

Поливане и торене

Поливането на вашата орхидея катлея става посредством накисване на саксията в съд с хладка вода за 15-20 минути. Интервалът между накисванията зависи от температурата на помещението, в което се отглежда. Обикновено може да познаете дали вашата орхидея има нужда от поливане, като погледнете нейните корени. Ако те са светло сиви на цвят и корите са сухи, значи вашата орхидея има нужда от вода. Желателно е растението да изсъхва много добре преди следващо накисване.Веднъж месечно може да използвате специализирана тор за орхидеи. Не забравяйте едно важно правило - никога не сипвайте тор директно върху сухите корени на вашата орхидея. Торта трябва да се разреди според описанието на опаковката и да се добави към водата, в която сте сложили растението да кисне. Не торете, когато орхидеята е цъфнала.