Дендробиуми

Подреди по

Дендробиуми

Родът Дендробиум е една от най-големите от всички групи орхидеи с близо 2000 вида. Родом от Югоизточна Азия, тези растения растат във всякакви климатични условия - от горещи, влажни низини до високи, хладни планини. Дендробиумите са предимно епифити, което означава, че растат върху други растения. В природата те често се срещат да растат по клоните на дърветата.
Въпреки че видовете се различават по външен вид, всички те са известни със своите обилни цъфтежи, които се предлагат в различни пастелни тонове. Някои видове цъфтят по цялата дължина на стъблата си, докато други цъфтят само от върховете на стъблата. Някои са широколистни и пускат листата си през есента, а някои се държат на листата си през цялата година.
Повечето видове дендробиуми имат умерен до бърз темп на растеж. Най-доброто време за засаждане е или в самото начало на вегетационния период, или след като орхидеята приключи цъфтежа.

Орхидеите Дендробиум са добри стайни растения и са сравнително лесни за отглеждане, въпреки че могат да бъдат придирчиви към околната среда. По този начин, обръщането на голямо внимание на условията на тяхното отглеждане е ключово за здраво, добре цъфтящо растение. Като цяло тези орхидеи харесват малки саксии, където корените им могат да бъдат малко тесни,
и трябва да са до светъл прозорец, ако ги държите на закрито. Планирайте да поливате и храните орхидеята си често по време на вегетационния сезон, но след това се откажете през зимните месеци.

Тези растения обикновено изпращат поне една нова изправена булби всяка година. Не отрязвайте старите булби, тъй като те съхраняват хранителни вещества и вода, за да поддържат орхидеята здрава.
Старите булбина денробиумите също понякога цъфтят или произвеждат малки растения, наречени кейки , които могат да бъдат саксийни сами, след като развият корени.  При оптимални условия,
вашето растение може да цъфти няколко пъти годишно. Ако цъфтежът изглежда неоптимален, опитайте да осигурите на орхидеята си повече светлина.